Как да повишим популярността на онлайн магазина

Позициониране и активен маркетинг – добре е винаги да помните, че както в реалния, така и във виртуалният бизнес никой не е см. Конкуренция винаги има и тя не спи. Добре е винаги и да сте с една крачка пред нея. Важно е да се знае, че може да не сте първите в даден бранш, но може да сте първи в съзнанието на клиента. За да е изпълнено това условие е нужна и ударна доза работа, както с потенциални клиенти, така и върху имиджа, за да може той да допринесе за привличане на нови клиенти. Колкото и странно да звучи, преди да се стартира един бизнес, било то в Интернет или реално, собственикът му трябва да е на сяно с множество неща. Едни от тях са ясно, точно и лесно разбираемо представяне на дейността, независимо дали става дума за токи и услуги. Голяма заблуда е да се смята, че клиента може сам да разбере, каква е заложената идея. Или основно в тази точка е да се разбере, кое е водещо за бизнеса, а връзката и доверието между Вас и клиента най-значима.

Позициониране – щом се налага да се работи в условия на пазарна конкуренция, то дадената пазарна ниша се определя от изграждането на имидж. Последният може да бъде изграден на база множество варианти и специализации. Пазарната нисша се определя с оглед на качество на предлагани стоки или услуги, потенциал, качества на услугите и специфика на аудиторията, за която е насочена. В този ред на мисли от значение е, преди да се впуснем в търсене на клиента за новият ни онлайн бизнес е да осъзнаем/изберем пазарната ниша. Последната е от значение, защото силно може да повлияе на успеха над който и да било бизнес или обратното да доведе до неговият провал. Един тривиален пример може да е – избор на скъпи стоки, който не са по джоба на аудиторията, която смятате да обхванете или обратният вариант да смятате да предлагате на богаташи, евтини продукти. Няма логика, а точно тук говорим за връзката с пазарната ниша.

Проучване на клиентите – тази точка е пряко свързана с предходната. Има значение към какви потенциални клиенти сте се насочили. За целта предварително проучете клиентелата, която смятате да привлечете. Разберете какви са нейните интереси, предпочитания, харесвания. Може да организирате и анкетиране в социалните мрежи и по форумите.

Проучване на конкуренцията – проявявате непрестанно фантазия и гледайте да предлагате винаги нещо повече от конкуренцията. Това правило важи с пълна сила, ако сега стартирате собствен онлайн бизнес.